(English Version will be published soon)
Ongeacht het tijdstip van het jaar stellen wij onszelf doelen die we op korte en lange termijn willen behalen. Het begin van het jaar staat wel op nummer 1 als het moment om doelen te stellen. Of het nou gaat om persoonlijke doelen zoals afvallen, meer boeken lezen of meer tijd besteden met de familie of meer zakelijke doelstellingen als het schrijven van artikelen, het doen van gave workshops of een stijging in de klanttevredenheid, we stellen ze graag in het begin van het jaar. En niet altijd kunnen we de focus houden om deze doelen te behalen. In deze blog deel ik een set van drie Liberating Structures die gezamenlijk jou kunnen helpen om focus te houden op het behalen van de doelen. De Liberating Structures die ik behandel zijn: Purpose-2-Practice (P2P), 9 Why’s en Min Specs
Met P2P zet je jouw doel om in concrete acties. Om je P2P te maken is het als eerste belangrijk om erachter te komen waarom je een bepaald doel wilt gaan stellen.
Om achter jouw echte purpose te komen kun je 9 WHY’S gebruiken. Hierbij stel je jezelf zelf 9 keer de waarom vraag om erachter te komen wat je echt belangrijk vindt in jouw doel. Jezelf de waarom-vraag stellen dwingt jou om de oppervlakkige doelen krachtiger te maken en de echte reden te vinden. De motivatie om doelen te behalen is immers groter als je een doel hebt dat jou echt raakt.
Bijvoorbeeld:
Ik wil meer gaan sporten. — “Waarom is dat belangrijk voor je?”
Omdat ik wil afvallen. — “Waarom is dat belangrijk voor je?”
Omdat ik te zwaar ben. — “Waarom is dat belangrijk voor je?”
Omdat ik nu snel moe word. — “Waarom is dat belangrijk voor je?”
Omdat ik dan niet mee kan rennen met mijn kinderen. — “Waarom is dat belangrijk voor je?”
Omdat ik mijn tijd met kinderen leuk wil besteden. — “Waarom is dat belangrijk voor je?”
Omdat ik weinig tijd heb en zoveel mogelijk bij de kinderen wil zijn….
Jouw werkelijke doel — de purpose — is dus om meer tijd met de kinderen te kunnen besteden terwijl ze aan het spelen zijn.
De Purpose kun je invullen in een sheet die je “hier” kunt downloaden.
Nadat de purpose bepaald is, ga je verder met de volgende stap van Purpose-2-Practice en bepaal je welke afspraken je moet naleven om te zorgen dat je je doel kunt behalen.
– Allebei de kinderen krijgen evenveel aandacht
– Als de kinderen wakker zijn, dan ben ik bij de kinderen
– Ik leg de kinderen niets op
– Ik check geen email op mijn telefoon
– Etc…
Daarna ga je bepalen welke deelnemers je nodig hebt om jouw doel te bereiken. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je rekening hebt gehouden met alle partijen die belangrijk zijn om jouw doel te behalen. Je moet je niet voorstellen dat je tijd vrij hebt gemaakt en kaartjes voor de dierentuin hebt gekocht om dan vervolgens voor een dichte deur bij de gastouder te staan, omdat ze net op dat moment naar het park is gegaan met de kinderen. Dat zou echt zonde zijn.
– Buitenschoolse opvang
– Mijn partner
– De kinderen
– Grootouders
– Sportschool
– Mijn werk
– School van de kinderen
– Sport van de kinderen
– Etc…
Na het hebben vastgesteld van de belangrijke partijen die je nodig hebt, ga je op verder op onderzoek uit. Nu ga je onderzoeken hoe de structuur eruit komt te zien en hoe je besluiten neemt. Hebben de kinderen zeggenschap over wat jullie gaan doen? Welke tijden?
– We zorgen dat we voor het eten alweer thuis zijn
– Kinderen moeten samen besluiten wat we gaan doen
– We stellen van tevoren een budget vast
– …
Als laatste stap ga je daadwerkelijk acties neerzetten die je gaat ondernemen om jouw doel te bereiken. Rekeninghoudend met de eerdere stappen.
– Naar de dierentuin
– Naar de bioscoop
– Thuis kaartspelletjes
– Buiten voetballen
– Sportschool terwijl de kinderen ’s avonds slapen
– Etc…
Met Purpose-to-Practice kun je dus de eerste stappen zetten om daadwerkelijk jouw doelen te behalen. Je merkt nu echter al dat hier een hele waslijst uit kan komen van activiteiten die je kunt doen om jouw doel te behalen. Met de volgende Liberating Structure Min Specs kun je meer focus aanbrengen.
Met Min Specs ga je onderzoeken of je een activiteit echt moet doen om jouw doel te bereiken. Om dit te onderzoeken pak je jouw lijst van activiteiten van P2P en stel je bij elke activiteit de volgende vraag: “Als we een van de regels breken of negeren, kunnen we dan nog steeds ons doel bereiken?”
Als het antwoord op de vraag Ja is, dan kun je het schrappen. Als het antwoord Nee is, dan laat je het op jouw lijst. Als je Min Specs alleen doet, dan kun je het laten rusten en een ander dag de overgebleven activiteiten weer tegen dezelfde vraag aan houden. Als je dit in groepen doet, dan kun je desgewenst nogmaals met elkaar bespreken.
Op deze manier is jouw doel niet alleen concreter gemaakt, maar het leeft ook veel meer. Een ingevulde sheet naast je op het bureau hebben helpt jou om deze continue te bekijken en erbij stil te staan. Je zult merken dat je na een bepaalde tijd de P2P erbij gaat pakken om deze te evalueren en aan te passen met de nieuwe inzichten die je hebt opgedaan. Hierbij kun je weer de 9 WHY’S en Min Specs gebruiken om ze concreter te maken.
Heel veel plezier met het vaststellen en navolgen van jouw doelen. Mocht ik je ergens bij kunnen helpen, aarzel dan niet om contact op te nemen.
Wil je zelf Liberating Structures ervaren? Kom dan 6 en 7 februari bij onze Immersion Workshop in Leiden. Inschrijven kan op www.liberatingstructuresevents.nl
This is an article by guest author Ziryan Salayi. Ziryan is an all-around Agilist whose mission is to help people discover their full potential. Together with other Agilists, he frequently provides workshops and helps organizations unleash their full potential. Ziryan is also the creator of Myth or Fact — Scrum Coaching Cards, a tool to unleash discussions and learning within your organization.